Priemyselný park Lipany - Investori prichádzajú

11.03.2010 Sabinov

Aj malé mesto sa vie presadiť
Priemyselný park Za traťou v Lipanoch sa postupne zapĺňa investormi. Dnes už v tomto premyslenom parku pôsobí, alebo v blízkej dobe bude vyrábať, päť spoločností. Mestská samospráva pripravila v roku 2008 pre investorov 8 ha pozemok.

Prvou firmou pôsobiacou v parku je Teprofa Slovakia, s.r.o. , Považská Bystrica, ktorá má v prenájme 8410 m2 plochy a v priebehu druhého polroka tu začalo pracovať 20 pracovníkov v oblasti strojárenskej výroby.
Mesto Lipany má podpísané memorandum aj s domácou firmou Aluminium systém, s.r.o. „V tomto prípade je uzatvorená nájomná zmluva na plochu 1 ha a v súčasnej dobe pripravuje firma podklady pre vydanie stavebného povolenia. Ich zámerom je v druhej polovici roka spustiť strojárenskú výrobu v halách a zamestnať 20 ľudí, “ uviedol primátor mesta Eduard Vokál. Mesto intenzívne rokuje s firmou Tecoma Travel Agency, s.r.o. , Košice, „ktorej zámerom je vybudovať fotovoltaickú elektráreň na ploche 2,5 ha. Táto firma má už s mestom podpísanú nájomnú zmluvu. Vzhľadom na charakter činnosti, zamestnaných tam bude 10 pracovníkov, “ konkretizoval primátor Lipian a zároveň dodal, že „budeme musieť rozšíriť plochu priemyselného parku. Pôjde o pozemky mesta a Slovenského pozemkového fondu. Tie sú vo veľkosti akú požaduje investor pre daný tip podnikania. “ Priemyselný park môže byť takouto formou rozšírený o ďalších 4 až 5 ha.
Štvrtou firmou, s ktorou mesto uzavrelo nájomnú zmluvu je firma P. P. U. H. Witecki Jerzy – Kawula Marek Spolka Jawna, ktorá na ploche 4726 m2 vybuduje stredisko na výrobu betónovej zmesi a výrobkov z betónu. Zamestnaných tam bude do konca roka 6 až 8 pracovníkov.
Piatou firmou, kde mestské zastupiteľstvo už schválilo dlhodobú zmluvu o nájme je firma, ktorá plánuje v priebehu v roku 2010 na ploche 5973 m2 vybudovať stredisko na miešanie farieb, náterových hmôt na drevo a nábytok, tmelov a brúsnych materiálov. Prácu tu nájde približne desať ľudí.

Vhodné podmienky pre investorov
V priemyselnom parku v súvislosti s vybudovanou infraštruktúrou je ešte voľných 3,5 ha pozemkov vhodných na prenájom. „Máme vytvorené vhodné podmienky na podnikanie. Podmienky nájmu pozemku v priemyselnom parku sú - sadzba ročného nájomného je 0,16 Eur za 1 m2 s pripočítaním diskontnej sadzby miery inflácie, služby sú dohodnuté samostatnou zmluvou, po uplynutí 15 rokov má nájomca predkupné právo na uvedenú nehnuteľnosť za cenu od 3,32€ (pri zamestnávaní aspoň 38 prac. na 1 ha prenajatej plochy) po 6,64€ (pri zamestnávaní pri zamestnávaní 17 až 37 prac. na 1 ha prenajatej plochy)“ láka investorov Eduard Vokál. Mesto ďalej ponúka nízke dane - za priemyselné stavby, výrobné haly – 0,540 eur/m2/rok, administratívne priestory, sklady slúžiace nie pre vlastné výrobky – 1,330 eur/m2/rok a nezastavanú plocha - 0,011 eur/m2/rok.

Priemyselný park Za traťou.
Mestu Lipany bola v roku 2006 schválená podpora zo SOP Priemysel a služby Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu na projekt Priemyselný park Za traťou, na výstavbu infraštruktúry v priemyselnom parku (ďalej len PP). Išlo o nenávratný finančný príspevok vo výške 54 miliónov korún. Mesto prispelo čiastkou 5%. Celková výmera parku určená na prenájom je 8 ha. Mesto musí splniť ešte ďalšie dva indikátory a to, že v PP musia pôsobiť tri podnikateľské subjekty, ktoré zamestnajú najmenej 140 pracovníkov priebežne do roku 2011. Po kolaudácii priemyselného parku a jeho slávnostnom otvorení v júni 2009 bolo zabezpečené záložne právo pre Sario Bratislava na poskytnutú dotáciu vo výške 1748951,072€ majetkom priamo v priemyselnom parku /pozemky, stavby, infraštruktúra/.
Ing. Anna Revická
 

Vyberte región